Uverejnené

Rýchle info

Čo je javorový sirup?
Javorový sirup je 100%  prírodné, zdravé a chutné sladidlo, ktoré sa používa namiesto bieleho cukru. Neobsahuje žiadne pridané sladidlá, farbivá ani konzervačné látky. Je to čistý prírodný produkt, ktorý si zamiluje naozaj každý, kto ho raz ochutná.

Na čo sa používa?
Používa sa na sladenie všetkých druhov jedál, od predjedál až po dezerty, ako sú: pečivo, palacinky, koláče, mäso, ryby, šaláty, omáčky, vločky, jogurty, koktaily, zmrzlinové a ovocné poháre, a tiež na sladenie mlieka, kávy a čaju.

Ako a kde sa vyrába?
Jeden liter čistého javorového sirupu sa vyrobí odparením vody zo 40 litrov javorovej miazgy. Sezóna zberu miazgy trvá každý rok len čosi viac ako mesiac. Dôvod je veľmi jednoduchý- teplota! Dátum zberu je závislý od počasia a lokalizácie. Obyčajne však od 15. marca do 25. apríla. Na zber je totiž potrebná nočná teplota pod 0° C a teplota +2° C až +15° C počas dňa.

Keď je veľká zima, len 2° C až 4° C, javorová miazga je pred koncentráciou veľmi chladná a priezračná. Čím je cez deň teplejšie, tým je javorová miazga teplejšia a tmavšia. Na konci sezóny zberu , keď je 12° C až 15° C počas dňa, javorová miazga je už teplá a tmavá.
Pri zbere sa najprv z miazgy vyrobí Light, potom Medium a na konci Amber. Všeobecne sa ale vyrobí 40% javorového sirupu Light, 40% javorové sirupu Medium a len 20% javorového sirupu Amber.

Náš javorový sirup aj všetky javorové produkty sú vyrobené aj balené priamo v Kanade, v provincii Quebec, ktorá je najväčším producentom javorového sirupu na svete.

Rozdiely a druhy javorového sirupu
Základný rozdiel medzi jednotlivými druhmi je len vo farbe (priepustnosti svetla) a v chuti!
V našom internetovom obchode nájdete tieto druhy javorového sirupu:

Light sa od r. 2017 označuje Golden, delicate taste(v USA Grade A) je najsvetlejší a má jemnú javorovú chuť
Medium sa od r. 2017 označuje Amber, rich taste (v USA Grade A) je stredne tmavý a má typickú strede výraznú javorovú chuť
Amber sa od r. 2017 označuje Dark, robust taste (v USA Grade B) je tmavý a má výraznú javorovú chuť
Dark sa od r. 2017 označuje Very dark, strong taste (v USA Grade C) je najtmavší a má plnú, výraznú chuť karamelizovaného sirupu

Viac o novej klasifikácií druhov, ktorá platí od roku 2017 nájdete na: https://fpaq.ca/en/federation/quality/grading-system/

Všetky druhy 100% javorového sirupu majú rovnakú hladinu prírodného (nie pridaného) cukru, ktorá je 66%.
Rozdiely v druhoch teda nevznikajú riedením a následnou zmenou kvality. Rôzne druhy sirupu produkuje samotný strom a všetky druhy sú rovnako kvalitné.

Skladovanie
Javorový sirup sa má pred otvorením skladovať pri izbovej teplote, na chladnom a tmavom mieste. Po otvorení je nutné ho mať v chladničke. Otvorený vydrží minimálne 3 mesiace a aj dlhšie bez akýchkoľvek problémov. Javorový sirup môže zamrznúť a roztopiť sa bez vplyvu na kvalitu.

Uverejnené

Javorová diéta Pani Jarky

javorovy sirup

Pekný deň, môžem len odporučiť očistu s javorovým sirupom, nie je to žiadna diéta je to očista, ja som to síce zvládla na 4 pokus, ale nádej umiera posledná a podarilo sa mi to . Bola som silná kávičkárka denne 4 smrťákov a to doslova, no a očista je bez kávy, preto aj tie pokusy. Niekto mi poradil aby som pila denne 1,5 až 2 l čistej vody zo sóda bikarbónou, čiže na 1l vody 1 čajová lyžička sóda bikarbóny a to piť počas celého dńa a samozrejme čaj, vodu ako inokedy. Ja som denne zvládla asi 2 l zarobenej vody zo SB . Jedlo som jedla normálne len po 2 dňoch som nebola až taká hladná, po 4 dňoch som prestala mať chuť na kávu a sladké a po týždni som sa pustila do očisty, keďže na kávu som už nemala chuť. Pila som ju hlavne na nízky tlak, ale musím povedať, že ma hlava bolela pravideľne a odvtedy ma nebolela, čiže to je čo povedať. Začala som s očistou tak, že 2dcl sirupu, ja som mala ten Grade C tmavý je veľmi chutný ale môže byť aj A,B, 4 vymačkané citróny + kajenské korenie, najprv som si dala 1/4 malej čajovej lyžičky a po 3 dňoch som dala plnú čajovú, doliala som do 2 litrovej fľašky a asi každú hodinu som si naliala do pohára 1,5 dcl + som to doliala vodou, lebo do 2 litrovej fľašky sa mi zmestilo len 1/5 l vody. Je to chutné aj s tou paprikou mi to celkom chutilo. Vydržala som 5 dní, necítila som hlad iba som mala chuť na jedlo keď som ho videla. Medzi tým som pila čistú vodu, čaj Mätový asi 1-2 denne. Najprv som mala hrubý povlak na jazyku potom mi postupne mizol až zostal skoro úplne ružový. Schudla som 5 kg a cítim sa dobre, už sú to 3 týždne jem veľa, hlavne zeleninu, ovocie váha mi zostala rovnaká. Tak som rada že som to vyskúšala môžem to každému len odporučiť. A môže sa to doplniť vlákninou Psylium, len treba piť veľa vody ráno večer 1 čajovú lyžičku ja som mala Psylium s pro – biotickými kultúrami. S pozdravom Jarka

Uverejnené

Tvarohový koláč s javorovým sirupom

Tvarohový koláč s javorovým sirupom

Tvarohový koláč s javorovým sirupom

Jednoduchý nepečený koláč s tvarohovou náplňou a polevou, navrchu posypaný orieškami.

Čas prípravy: 1 hod. 15 minút

POTREBUJEME:

Cesto:

1 balík vanilkových oplátok

2 lyžice cukru

5 lyžíc rozpusteného masla

Náplň:

50 ml citrónovej šťavy

2 lyžice javorového sirupu

1 balíček tvarohu

1 plechovka kondenzovaného mlieka

Poleva:

1 vajce

1-2 lyžice kukuričného škrobu

75 ml vody

150 ml javorového sirupu

Posýpka:

50 g vlašských orechov

POSTUP:

1. Vanilkové oplátky rozdrobíme a zmiešame s cukrom a maslom. Vytvoríme kompaktnú hmotu, ktorú rozprestrieme na dno tortovej formy. Tortovú formu vložíme do mrazničky.

2. Medzitým si pripravíme náplň. Tvaroh našľaháme s mliekom, citrónovou šťavou a dvomi lyžicami javorového sirupu. Náplňou potrieme vychladnuté cesto. Koláč dáme opäť na 2 – 3 hodiny do chladu.

3. Pre prípravu polevy najprv zvaríme javorový sirup s vodou. Necháme ho trochu vychladnúť a primiešame vajce rozšľahané s kukuričným škrobom. Za stáleho miešania zmes opäť privedieme do varu a hneď, ako začne hustnúť, ju odstavíme z ohňa. Vlažnou zmesou prelejeme koláč.

4. Koláč nakoniec posypeme orieškami.

5. Do podávania skladujeme tvarohový koláč s javorovým sirupom v chlade.

Uverejnené

Koláč s javorovým sirupom a vlašskými orechmi

Koláč s javorovým sirupom a vlašskými orechmi

Koláč s javorovým sirupom a vlašskými orechmi

Prísady

Koláč

1 šálka javorového sirupu

1 šálka kyslej smotany

60 gramov roztopeného masla

1 čajová lyžička vanilkového extraktu

1 veľké vajce

2 a 1/2 šálky polohrubej (alebo hladkej) múky

1 rovnú čajovú lyžičku sódy bicarbóny

1/2 šálky opražených, nahrubo nastrúhaných orechov

1/2 čajovej lyžičky soli

Poleva

2 šálky práškového cukru

3 polievkové lyžice javorového sirupu

5 polievkových lyžíc mlieka

Príprava

Koláč

1. Vyhrejte rúru na 180°C, potom nalejte spolu javorový sirup,roztopené maslo a kyslú

smotanu a vyšľahajte, aby sa spojili.

2. Pridajte vajce a znovu šľahajte, kým zmes nezhustne a nestane sa krémovou.

3. Preosejte spolu múku a sódu bicarbónu, potom pridajte opražené orechy a premiešajte.

Pridajte múku a orechy k zmesi s javorovým sirupom a miešajte, kým sa všetko dobre

zmieša a spojí dohladka.

4. Lyžicou naložte do štvorcovej formy na pečenie vystlanej papierom na pečenie a pečte 30-

40 minút alebo kým sa cesto nelepí na špáradlo pichnuté doprostred cesta.

Poleva

Zmiešajte všetky ingrediencie. Popichajte špáradlom povrch koláča a nalejte na vrch koláča polevu. Toto pomôže zvýrazniť vôňu javorového sirupu a výborne zvlhčiť koláč.

Uverejnené

Mandľovo-javorový koláč

Mandľovo-javorový koláč

Mandľovo-javorový koláč z troch prísad,

bez múky

(Je tiež bezlepkový, bez mlieka a bez cukru.)

Nazvite ho, ako chcete; pointa je v tom, že tento recept využíva iba tri prísady, vyžaduje minimum času na prípravu a ľahko sa zje do 24 hodín.

Získate 6-8 malých výdatných kúskov.

Prísady

Koláč

1 ¼ šálky (120 gramov) mandľových vločiek (drviny, múky)

1/3 šálky (80 ml) javorového sirupu

3 bielka

štipka soli (nemusí byť)

čajová lyžička škorice (nemusí byť)

Príprava

Koláč

Predhrejte rúru na 180°C. Teraz niečo, čo trochu nechápem: originálny recept hovorí, že treba vymastiť a vystlať široký plech na pečenie chleba, ale ja ani presne neviem, čo to je, ani ho nemám. Tak som vymazala a vystlala štvorcový 20 centimentový plech a keď nastal správny čas, kvacla som naň zmes. Zmes zabrala asi ¾ plechu a rozšírila sa, keď sa to pieklo. Takže moja rada k veľkosti plechu na pečenie? Nemám potuchy.

V strednej alebo veľkej nádobe zmiešajte spolu mandľové vločky, javorový sirup, prípadne aj škoricu.

V osobitnej nádobe vyšľahajte bielky (a soľ) na tuhý sneh.

Vmiešajte lyžicu snehu do mandľovej pasty, aby sa zmes uvoľnila, potom jemne postupne vmiešajte zvyšok snehu. Vylejte túto zmes do nejakej formy a pečte 20-25 minút do zlatista. Skúste špáradlom, či je cesto prepečené. Ak áno, vyberte z rúry.

Uverejnené

Kávový koláč s javorovým sirupom

Kávový koláč s javorovým sirupom

Kávový koláč s javorovým sirupom

Čas prípravy: 2 hodiny

Prísady

Koláč

1 balíček sušeného droždia

¼ šálky vlažnej vody

1 šálka plnotučnej smotany (šľahačky)

3 vaječné žĺtky, jemne ušľahané

2 kávové lyžičky javorového sirupu (príchute)

3 šálky preosiatej múky

¼ šálky cukru

1 čajová lyžička soli

½ šálky neslaného masla

2 lyžice medu

6 lyžíc neslaného masla

Škoricovo-javorová plnka

1 šálka kryštálového cukru

2/3 šálky jemne nakrájaných pekanových orechov

2 čajové lyžičky javorového sirupu (príchute)

2 čajové lyžičky mletej škorice

Medová poleva

1 šálka preosiateho ?? cukrárskeho cukru

2 lyžičky medu

1 lyžica mlieka

1 lyžička javorového sirupu (príchute)

Príprava

Koláč

V malej nádobe rozmrvte droždie vo vlažnej vode a miešajte, kým sa nerozpustí. Pridajte smotanu (šľahačku), vaječné žĺtky a javorový sirup (príchuť). Dobre premiešajte. Preosejte spolu múku, cukor a soľ do mixovacej nádoby. Nasekajte do nej ½ šálky masla a premixujte, kým sa nevytvoria hrubé omrvinky. Vmiešajte krémovú zmes, miešajúc iba dokým spolu neprevlhne. Rozdeľte cesto na tretiny a každú vytvarujte do kruhu a roztlačte dlaňou. Zabaľte každú do plastikovej fólie a nechajte cez noc v chladničke.

V malej rajnici zmiešajte med a 6 lyžíc masla. Slabo prehrejte, kým sa maslo nerozpustí. Vychlaďte na izbovú teplotu. Pripravte si škoricovo-javorovú plnku a odložte nabok. Vyberte z chladničky jednu časť cesta a rozvaľkajte na priemer 30 cm. Preložte do vymastenej pizzovej formy o priemere 36 cm alebo použite veľkú fóliu na pečenie. Potrite cesto jednou tretinou medovo-maslovej polevy a posypte jednou tretinou škoricovo-javorovej plnky. Vyvaľkajte ďalšiu časť cesta z chladničky a položte ho na prvé vo forme. Postupujte ako pri prvom. To isté opakujte aj s poslednou časťou. Dajte 5 centimetrový krájač alebo vodový pohár do stredu kávového koláča a použite ho ako vodidlo. Ostrým nožom rozkrojte koláč na 16 dielov (mesiačikov), a to od okraja kruhu po okraj biskvitového krájača (pohára) v strede. Preverte si, či ste prekrojili všetky vrstvy. Odstráňte krájač zo stredu. Nadvihnite široký okraj jednej časti (mesiačika) a jemne stočte niekoľkokrát tak, aby ste vytvorili tvar vývrtky. Položte naspäť na formu. Toto skrúcanie zopakujte so všetkými dielikmi (mesiačikmi). Prikryte koláč a nechajte ho rásť, kým nezdvojnásobí svoju veľkosť, asi 1 až 1 a štvrť hodiny. Pečte v predhriatej rúre na 177°C asi 25 minút alebo dozlata. Uvoľnite z formy alebo fólie na pečenie tak, že uvoľníte okolo okrajov. Potom prevráťte na inú fóliu na pečenie. Dajte chladiacu mriežku na spodok koláča a prevráťte ho, aby bol na chladiacej mriežke správnou stranou hore. Ešte kým je teplý, pokvapkajte ho medovou polevou.

Uverejnené

Jesenná torta s javorovou vrstvou a nadýchanou javorovou cukrovou polevou

Jesenná torta s javorovou vrstvou a nadýchanou javorovou cukrovou polevou

Jesenná torta s javorovou vrstvou a nadýchanou javorovou cukrovou polevou

Torta poteší, je sladká

a jemne voňavá.

Prísady

Koláč

3 a ¾ šálky múky s prísadou kypriaceho prášku

½ lyžičky zázvoru

¾ šálky (1 a pol kúska) zmäknutého neslaného masla

½ šálky cukru

3 veľké vajcia izbovej teploty

1 a ½ šálky javorového sirupu

¾ šálky horúcej ody

Cukrová poleva

2 vaječné bielky

½ šálky javorového sirupu

¾ šálky cukru

¼ čajovej lyžičky vínneho kameňa (súčasť prášku do pečiva)

¼ lyžičky soli

1 lyžička vanilkového extraktu

¼ čajovej lyžičky javorového extraktu

Obloha

1 šálka sekaných orechov

Príprava

Koláč

Predhrejte rúru na 177°C. Vymastite a slabo vysypte múkou dve okrúhle formy o priemere 23 cm a výške 5 cm. Potom vysteľte dná voskovým papierom. Do veľkej nádoby preosejte spolu múku a zázvor a odložte nabok. V inej veľkej nádobe vyšľahajte a cukor do penista, asi 3 minúty. Pridajte vajcia po jednom, zakaždým šľahajúc, kým sa dobre nespoja. Postupne zašľahajte javorový sirup. Po tretinách pridajte múčnu zmes, striedajúc to s vodou. Zakaždým vymiešajte dohladka. Rozdeľte cesto na pripravené formy a pečte 30-35 minút alebo kým vám špáradlo pichnuté do prostriedku neukáže, že koláč je hotový (je čisté, nelepí sa). Upečené nechajte vychladnúť vo formách (asi 10 minút). Uvoľnite z foriem a nechajte úplne vychladnúť na drôtenej mriežke.

Cukrová poleva

Do nádoby s dvojitým dnom dajte prvých 5 vecí zo zoznamu. Varte nad viacou vodou za stáleho šľahania elektrickým mixérom na strednej rýchlosti, až kým zmes nevytvára vrcholy (asi 5 – 7 minút). Odstavte hrniec zo sporáka. Pridajte vanilkový a javorový extrakt a ďalej šľahajte ešte minútu, kým je poleva dosť hustá na natieranie.

Keď je koláč vychladnutý, natrite polevu medzi vrstvy. Na polevu posypte asi tretinu šálky nasekaných orechov. Potom natrite vrch a boky torty. Nakoniec posypte vrch torty zvyšnými nasekanými orechmi.