Uverejnené

Bio organický javorový sirup – čo to znamená?

bio javorovy sirup

Aký je rozdiel medzi organickým ( bio ) a normálnym javorovým sirupom ? Rozdiel je v tom, že pri výrobe Bio sirupu celý proces musí spĺňať prísne podmienky, ktoré kontroluje certifikačná organizácia. Organický sirup je certifikovaný spoločnosťou EcoCert – medzinárodnou agentúrou, ktorá sa špecializuje v organických ( bio ) potravinách. Certifikácia EcoCert javorového sirupu zaručuje nasledovné :

Správa javorového lesa

Zdravý les : Javorové lesy sú preskúmané a spravované certifikovanými odborníkmi, aby sa zabezpečila dlhodobo udržateľná správa lesa, podporovalo zdravie stromov a druhová pestrosť a redukovala erózia.

Vyžadujú sa slušné manažérske praktiky pri správe javorových lesov a ich ekosystémov. Zameranie rozvoja a údržby na zachovávanie ekosystému javorového lesa a dlhodobé vylepšovanie životnosti stromovej populácie.

Rozmanitosť rastlinných druhov v javorovom lese je podporovaná, obzvlášť druhy sprievodné a podporné k cukrovému javoru.

Nepoužívanie žiadnych pesticídov, hnojív, alebo chemikálií pri vysporiadaní lesa. Les je zdravý a čistý.

Navŕtavanie / zarezávanie

Organická správa prešetruje a určuje limit na počet otvorov v javorových stromoch. Praktizovanie tohto limitu udržuje zdravie každého javorového stromu. Hoci sú zárezy v stromoch veľmi malé a javory absolútne nepoškodzujú, ak ich je príliš veľa, môžu ublížiť. Toto pravidlo je tu preto, aby stromy mohli zostať zdravé na veľmi dlhú dobu.

Narezávanie javorových stromov v hocijakú inú dobu než počas javorovéj sezóny je zakázané.

Javorové vybavenie

Všetky stroje, prístroje, rúry, vedrá, nádoby a príslušenstvo na varenie sirupu, sú kontrolované, taktiež aj mydlá a čistiace prostriedky používané na čistenie vybavenia .

Nádoby na odparovanie sú vyrobené z nehrdzavejúcej ocele a to je jediný druh ocele ktorý je povolený .

Produkcia javorového sirupu

Sterilizácia miazgy pred samotným varením je zakázaná, aby sa predišlo zmenám alebo zbavenia čisto prírodných vlastností javorovej miazgy.

Ako proti – penový agent pri varení javorové miazgy sa používa len certifikovaný organický ( bio ) rastlinný olej.

Filtrácia javorového sirupu je monitorovaná a obmedzená, tiež ako dočasná skladovacia nádoba, ktorá sa používa predtým, než sa sirup premiestni do špeciálne navrhnutých sudov.

Čistenie

Certifikácia zaručuje, že všetko čistenie, ktoré sa vykonáva po dokončení cukrovej sezóny, je robené s certifikovaným produktom a umyté pitnou vodou počas čistenia.

Bio teda znamená, ze počas celého procesu, od získania javorového sirupu až po finálne zabalenie, sú dodržané bio-ekologické štandardy.