Uverejnené

Kávový koláč s javorovým sirupom

Kávový koláč s javorovým sirupom

Kávový koláč s javorovým sirupom

Čas prípravy: 2 hodiny

Prísady

Koláč

1 balíček sušeného droždia

¼ šálky vlažnej vody

1 šálka plnotučnej smotany (šľahačky)

3 vaječné žĺtky, jemne ušľahané

2 kávové lyžičky javorového sirupu (príchute)

3 šálky preosiatej múky

¼ šálky cukru

1 čajová lyžička soli

½ šálky neslaného masla

2 lyžice medu

6 lyžíc neslaného masla

Škoricovo-javorová plnka

1 šálka kryštálového cukru

2/3 šálky jemne nakrájaných pekanových orechov

2 čajové lyžičky javorového sirupu (príchute)

2 čajové lyžičky mletej škorice

Medová poleva

1 šálka preosiateho ?? cukrárskeho cukru

2 lyžičky medu

1 lyžica mlieka

1 lyžička javorového sirupu (príchute)

Príprava

Koláč

V malej nádobe rozmrvte droždie vo vlažnej vode a miešajte, kým sa nerozpustí. Pridajte smotanu (šľahačku), vaječné žĺtky a javorový sirup (príchuť). Dobre premiešajte. Preosejte spolu múku, cukor a soľ do mixovacej nádoby. Nasekajte do nej ½ šálky masla a premixujte, kým sa nevytvoria hrubé omrvinky. Vmiešajte krémovú zmes, miešajúc iba dokým spolu neprevlhne. Rozdeľte cesto na tretiny a každú vytvarujte do kruhu a roztlačte dlaňou. Zabaľte každú do plastikovej fólie a nechajte cez noc v chladničke.

V malej rajnici zmiešajte med a 6 lyžíc masla. Slabo prehrejte, kým sa maslo nerozpustí. Vychlaďte na izbovú teplotu. Pripravte si škoricovo-javorovú plnku a odložte nabok. Vyberte z chladničky jednu časť cesta a rozvaľkajte na priemer 30 cm. Preložte do vymastenej pizzovej formy o priemere 36 cm alebo použite veľkú fóliu na pečenie. Potrite cesto jednou tretinou medovo-maslovej polevy a posypte jednou tretinou škoricovo-javorovej plnky. Vyvaľkajte ďalšiu časť cesta z chladničky a položte ho na prvé vo forme. Postupujte ako pri prvom. To isté opakujte aj s poslednou časťou. Dajte 5 centimetrový krájač alebo vodový pohár do stredu kávového koláča a použite ho ako vodidlo. Ostrým nožom rozkrojte koláč na 16 dielov (mesiačikov), a to od okraja kruhu po okraj biskvitového krájača (pohára) v strede. Preverte si, či ste prekrojili všetky vrstvy. Odstráňte krájač zo stredu. Nadvihnite široký okraj jednej časti (mesiačika) a jemne stočte niekoľkokrát tak, aby ste vytvorili tvar vývrtky. Položte naspäť na formu. Toto skrúcanie zopakujte so všetkými dielikmi (mesiačikmi). Prikryte koláč a nechajte ho rásť, kým nezdvojnásobí svoju veľkosť, asi 1 až 1 a štvrť hodiny. Pečte v predhriatej rúre na 177°C asi 25 minút alebo dozlata. Uvoľnite z formy alebo fólie na pečenie tak, že uvoľníte okolo okrajov. Potom prevráťte na inú fóliu na pečenie. Dajte chladiacu mriežku na spodok koláča a prevráťte ho, aby bol na chladiacej mriežke správnou stranou hore. Ešte kým je teplý, pokvapkajte ho medovou polevou.