Uverejnené

História javorového sirupu

javorovy sirup

História javorového sirupu je veľmi zaujímavá a ponúka nám mnoho faktov týkajúcich sa sociológie dávnych časov Severnej Ameriky. Prví ľudia o ktorých je známe, že vyrábali javorový sirup, sú pôvodní obyvatelia tohto kontinentu žijúci v severo – východnej časti Severnej Ameriky, dávno pred príchodom prvých Európanov. Používajúc prapôvodnú metódu narezávania stromov, javorové stromy poskytovali zdroj vysokokalorickej výživy na zimné obdobie. Pôvodní Američania boli veľkorysí s poskytnutím ich technológie a prvým Európanom tiež poskytli návod, ako zo stromov získavať sirup.

Európania sa učili rýchlo a k týmto vedomostiam pridali do procesu výroby svoje znalosti metalurgie, skladovania, prepravy a tieto znalosti sa tiež stali súčasťou histórie javorového sirupu. Pozbieraná miazga sa odvážala do ,,cukrovej búdy,,  kde sa mohla ľahko skladovať v riekou ochladzovanej budove. Miazga musela byť spracovávaná v zložitom procese varenia vo veľkých kotloch. Musela byť často miešaná, aby sa predišlo kryštalizácii. Do roku 1800 sa tento proces vylepšil a stal sa viac výnosným. ,,Ľudový cukor,, ako sa javorový sirup nazýval, bolo na dlhú dobu najviac používané a najrozšírenejšie sladidlo dostupné v Severnej Amerike.

Rôzne pumpy a odvlhčovače boli zavedené do procesu vďaka podnikavým Američanom, ale proces vyvárania a spracovania sirupu zostal naďalej pomalý a drahý. Spojené Štáty začali dovážať javorový sirup z Kanady, špeciálne z Quebecu – studenej oblasti známej pre jej hojnosť javorových stromov a robia tak až doteraz.

V Spojených Štátoch je výroba javorového sirupu stále malým odvetvím v štátoch Nového Anglicka, obzvlášť vo Vermonte a v menšej miere v Maine a rôznych ďalších štátoch. V Amerike, Kanade i Európe sa sirupy delia do ,,stupňov,, ( grades ). Systém stupňovanie je mierne komplikovaný: zohľadňuje sa farba, obsah cukru a čas zberu. Ďalší prieskum histórie javorového sirupu odhaľuje, že počas Civilnej vojny ( Civil war ) väčšina domácností Spojencov ( Union ) používala javorové sladidlo, aby bojkotovala trstinový cukor, ktorý bol v prevažnej väčšine produkovaný otrokmi na juhu. Dnes je javorový sirup obľúbencom pre množstvo rôznorodých jedál v celom svete. Je stálicou pre raňajkové dobroty ako palacinky, wafle a Francúzskej toasty. Tiež môže byť použitý na varenie, nahrádzajúci tak cukor, pretože zdravotné výhody a prínosy su väčšie ako pri hnedom alebo bielom cukre. Javorový sirup je používaný v jedálničkoch vegánov či vegetariánov a tiež Židov, pretože je to kóšer potrava.