Úvodná StránkaBez kategoriiJesenná torta s javorovou vrstvou a nadýchanou javorovou cukrovou polevou

Jesenná torta s javorovou vrstvou a nadýchanou javorovou cukrovou polevou

Torta poteší, je sladká

a jemne voňavá.

Prísady

Koláč

3 a ¾ šálky múky s prísadou kypriaceho prášku

½ lyžičky zázvoru

¾ šálky (1 a pol kúska) zmäknutého neslaného masla

½ šálky cukru

3 veľké vajcia izbovej teploty

1 a ½ šálky javorového sirupu

¾ šálky horúcej ody

Cukrová poleva

2 vaječné bielky

½ šálky javorového sirupu

¾ šálky cukru

¼ čajovej lyžičky vínneho kameňa (súčasť prášku do pečiva)

¼ lyžičky soli

1 lyžička vanilkového extraktu

¼ čajovej lyžičky javorového extraktu

Obloha

1 šálka sekaných orechov

Príprava

Koláč

Predhrejte rúru na 177°C. Vymastite a slabo vysypte múkou dve okrúhle formy o priemere 23 cm a výške 5 cm. Potom vysteľte dná voskovým papierom. Do veľkej nádoby preosejte spolu múku a zázvor a odložte nabok. V inej veľkej nádobe vyšľahajte a cukor do penista, asi 3 minúty. Pridajte vajcia po jednom, zakaždým šľahajúc, kým sa dobre nespoja. Postupne zašľahajte javorový sirup. Po tretinách pridajte múčnu zmes, striedajúc to s vodou. Zakaždým vymiešajte dohladka. Rozdeľte cesto na pripravené formy a pečte 30-35 minút alebo kým vám špáradlo pichnuté do prostriedku neukáže, že koláč je hotový (je čisté, nelepí sa). Upečené nechajte vychladnúť vo formách (asi 10 minút). Uvoľnite z foriem a nechajte úplne vychladnúť na drôtenej mriežke.

Cukrová poleva

Do nádoby s dvojitým dnom dajte prvých 5 vecí zo zoznamu. Varte nad viacou vodou za stáleho šľahania elektrickým mixérom na strednej rýchlosti, až kým zmes nevytvára vrcholy (asi 5 – 7 minút). Odstavte hrniec zo sporáka. Pridajte vanilkový a javorový extrakt a ďalej šľahajte ešte minútu, kým je poleva dosť hustá na natieranie.

Keď je koláč vychladnutý, natrite polevu medzi vrstvy. Na polevu posypte asi tretinu šálky nasekaných orechov. Potom natrite vrch a boky torty. Nakoniec posypte vrch torty zvyšnými nasekanými orechmi.

Zanechať Odpoveď