Uverejnené

Torta s cukrovou polevou z javorového sirupu

Torta s javorovým sirupom

Torta s cukrovou polevou z javorového sirupu

Tento výborný koláč má dvojnásobnú dávku vône javorového sirupu: jedna je v koláči, druhá v smotanovo-tvarohovej cukrovej poleve.

Pamätajte na to, že javorový sirup má vplyv na dĺžku pečenia tohto koláča: pečenie trvá skoro hodinu.

(10 porcií)

Prísady

Koláč

3 šálkyp polohrubej múky

1 polievková lyžica prášku do pečenia

1 čajová lyžička soli

1/2 šálky (1 kúsok) masla izbovej teploty

2 lyžice nehydrogenovaného tuhého rastlinného tuku na pečenie izbovej teploty

2 šálky pravého javorového sirupu (najlepšie typ B)

3 veľké vaječné žĺtky

1 veľké vajce

1 ¼ šálky plnotučného mlieka

1 šálka orechov, opražených a nahrubo nasekaných

Poleva

3 šálky práškového cukru

1 balenie tvarohu (smotanového syra) izbovej teploty (22 dkg)

1/2 šálky (1 kúsok) neslaného masla izbovej teploty

2 lyžice pravého javorového sirupu (najlepšie typ B)

opražené polovičky vlašských orechov

Špeciálne pomôcky

Dve tortové formy o priemere 20 cm a výške 5 cm

Príprava

Koláč

Mriežku umiestnite do stredu rúry a rúru predhrejte na 163°C. Dve tortové formy o priemere 20 cm a výške 5 cm vymažte maslom. Vyložte dno foriem pergamenovým papierom a vymažte ho maslom. Formy vysypte múkou, prebytočnú vytraste.Preosejte 3 šálky múky, prášok do pečenia a soľ do misy strednej veľkosti. Elektrickým mixérom šľahajte maslo a rastlinný tuk vo veľkej nádobe, až kým zmes nezosvetlie a nebude “nadýchaná”. Pridajte javorový sirup a šľahajte dohladka, asi tri minúty. Postupne po jednom pridajte žĺtky a vajce, po každom pridaní šľahajte, kým sa dobre spoja s masou. Vošľahajte múčnu zmes (v troch dávkach) striedavo s mliekom (vo dvoch dávkach). Za stáleho miešania pridajte orechy. Cesto rovnomerne rozdeľte do oboch pripravených tortových foriem (asi 3 a pol šálky do každej). Vrchy zarovnajte.

Pečte obe cestá, kým sa cesto nelepí na skúšobné špáradlo, asi 50 až 55 minút. Po upečení nechajte vychladnút na mriežkach vo formách. Malým nožom dookola uvoľnite bočné strany. Obráťte upečené cestá na mriežky, odstráňte pergamon. Nechajte cestá úplne vychladnúť.

Poleva

Preosejte práškový cukor do misy strednej veľkosti. Vo veľkej nádobe vyšľahajte elektrickým mixérom tvaroh (smotanový syr) a maslo dohladka. Pridajte práškový cukor a javorový sirup a šľahajte dohladka (neprešľahajte, pretože poleva môže príliš zmäknúť).

Zúbkovaným nožom odrežte vyklenutú časť každého upečeného cesta, aby ste vytvorili rovný povrch. Položte jedno upečené cesto na podnos odrezanou časťou hore. Lyžicou poukladajte navrch na kôpky jednu šálku polevy, rovnomerne rozotrite k okrajom. Prikryte druhým upečeným cestom, odrezanou časťou smerom nadol. Rozotrite zvyšnú polevu rovnomerne po povrchu a stranách torty. Naaranžujte polovičky orechov okolo vrchného okraja torty.

Nakrájajte tortu na porcie a servírujte.

UROBTE SI VOPRED: Tortu môžete urobiť deň vopred. Prikryte tortovým vrchnákom (poklopom) a dajte chladiť. Pred servírovaním preneste do miestnosti s izbovou teplotou.